nedeľa 1. mája 2011

Zablokovali

Som veľmi rád za to, ako to dnes na Cejli dopadlo. A zároveň cítim ľútosť, že som sa nezúčastnil. Nie som fanúšikom pseudoargumentov, ktorými sa často pre túto akciu šermovalo. Ukázalo sa však, že v istých situáciách má väčšiu váhu napokon čin a sila davu, ktorá je schopná povzniesť aj skeptika pri počutí skandovania okrídlených hesiel.

Nekričal som na ulici, budem aspoň takto smiešne, písaným slovom, aby som sňal klobúk: Bravó!

Rozum by si mal vziať za svoje učenie o istej dávke pokory.

3 komentáre:

  1. Zdá sa mi, že tie dve skupiny ľudí sa ukájajú tým, že si vzájomne venujú pozornosť.

    Netuším, ako by sa zmenil charakter dňa, ak by sa nechalo tie nácideti vyšantiť. Po týchto akože blokovacích akciách asi jedine nadobudli dojem, že nie sú úplní stroskotanci, keďže zmobilizovali toľko antidavu.

    Skrátka – postrádam zmysel aj jedného aj druhého zhromaždenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takovýto obraz vytváří bohužel jen média. Na blokádě se nikdo neukájel, cítil jsem spíš směs strachu, přátelství a odhodlání postavit se tomu, co považujeme za evidentně špatné. Argument, že jim nesouhlasem dáváme smysl, považuji za zcestný a alibistický. Neonacisté pevně věří své ideologii a budou se snažit ji naplnit. Kvůli tomu, že proti nim nikdo nebude protestovat, toho určitě nenechají. Smysl, který jsem v blokádě viděl, byla občanská aktivita, která je nutná pro zachování demokracie. Další pozitivní důsledek je, že jsme dokázali stát na jedné straně s romy, kteří mají z těchto extremistů velký strach, který se pak logicky rozrůstá v nedůvěru ve veškerou neromskou společnost. Neonacisté romskou problematiku nijak neřeší, jen zvětšují propast mezi námi a celou situaci tak jenom zhoršují. Jsem rád, že jsem se jí zúčastnil a že proběhla ve formě naprosto apolitické a nenásilné. Považuji tuto blokádu za první úspěch v boji proti českému maloměšťáctví a konformitě. Snad se nás příště sejde tisíců několik a ukážeme, že rasismus a xenofobie nemá v naší republice místo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím, že existuje jeden dôvod, vďaka ktorému možno považovať celú blokádu za viac než len štvorhodinové sebapotvrdzovanie správnosti svojho názoru. Tým dôvodom je skutočnosť, že vo svojej podstate sa nejednalo o žiadnu protestnú akciu, žiadnu aktívnu demonštráciu, žiadne ideologicky podfarbené stretnutie. Chcel by som to vnímať skôr ako prosté vyjadrenie nasledujúceho hesla: "Choďte preč, nechceme vás tu." A nech sa stalo, čo sa stalo, nemôžem sa ubrániť názoru, že samo o sebe je takéto vyjadrenie správnym občianskym aktom. Pretože niektorým ľuďom treba dať nejako najavo, že nemajú ani zďaleka plnú podporu druhých.

    OdpovedaťOdstrániť